Hoe zit het met het spreken en verstaan van de taal?  Hoe is de werksfeer in de Zwitserse ziekenhuizen? Wat zijn mijn werkzaamheden in een Zwitsers ziekenhuis? Kortom: Wat kun jij verwachten als je gaat werken als verpleegkundige in Zwitserland?

Veel mensen vragen zich dit af. Om op deze vragen een antwoord te geven hebben wij een interview afgelegd met de allereerste kandidaat die Korint bemiddeld heeft voor een gaaf traineeship in Zwitserland namelijk:

Jessica van Kwawegen, 2
3 jaar oud, afgestudeerd HBO-Verpleegkunde, in 2015 vertrokken naar Zwitserland om hier te werken als verpleegkundige, en werkt hier momenteel nog steeds.

Wat is er nou beter dan juist deze kandidaat te laten vertellen over haar ervaringen als verpleegkundige in Zwitserland?  Jessica hoopt op deze manier anderen te inspireren om hetzelfde avontuur als haar aan te gaan.

Jessica aan het woord:

Ik ben begonnen als leerling verpleegkundige bij het Erasmus MC in Rotterdam. Tijdens mijn stageperiode bij het Erasmus MC was er een informatiedag waar ik meer info kon krijgen over wat ik kon gaan doen na mijn stageperiode. Bij deze dag was Korint ook aanwezig. Ik werd goed en duidelijk geïnformeerd over de mogelijkheden bij Korint. De stap om vervolgens in Zwitserland te gaan werken was daarna al snel gemaakt.

”Momenteel heb ik het nog steeds heel erg naar mijn zin in Zwitserland. Inmiddels werk ik hier alweer bijna 2 jaar. Ik heb wel aangegeven binnenkort wat anders te willen. Dit is niet omdat ik het niet leuk vind, maar omdat ik weer toe ben aan een nieuwe uitdaging.’’

‘’Voordat ik begon aan mijn grote avontuur, was ik twee weken vrij. Hier had ik bewust voor gekozen zodat ik voldoende tijd had om de laatste puntjes op de i te zetten voor mijn vertrek naar Zwitserland.

In deze periode heb ik me extra goed kunnen voorbereiden. Ik heb veel informatie opgezocht. Bijvoorbeeld waar welke winkels en supermarkten zaten, waar het gemeentehuis zich bevond en zo nog een aantal andere zaken. Ik heb me hierdoor beter kunnen verdiepen in de omgeving, dit vond ik erg fijn en gaf me wat meer rust. Ik zou ook iedereen aanraden voordat hij/zij met het grote avontuur begint, om minimaal een week van tevoren vrij te zijn. Op deze manier kun je je op je gemak voorbereiden.

Tijdens mijn eerste werkdag in Zwitserland, werd ik erg goed ontvangen in een open team met voornamelijk Zwitsers. Mijn collega’s denken goed met mij mee, en waren vooral erg behulpzaam. Dit heb ik als zeer prettig ervaren. Ik werd goed geholpen en veel Zwitserse collega’s namen me een dagje mee om iets leuks te doen. Zo heb ik bijvoorbeeld leren skiën en heb ik de mooiste bergwandelingen gemaakt.’

‘’De werksfeer is super tof! Er wordt goed samengewerkt tussen collega’s en iedereen probeert elkaar te helpen waar nodig.’’

Nadat ik mijn eerste, tijdelijke verblijfplaats moest verlaten, kreeg ik een aanbod van een collega om bij haar in te trekken. Zij had een kamer over omdat haar kinderen het huis uit waren. Deze kamer had aangrenzend een eigen badkamer en ik huurde deze kamer. Ik heb uiteindelijk 7 maanden bij deze collega in huis gewoond.

De manier waarop collega’s naar mij kijken vind ik erg fijn. Mijn Zwitserse collega’s zijn erg open, en positief. Mijn leidinggevende is erg tevreden over mij en bood me al na een korte periode een leidinggevende functie aan.

Toen ik mijn Zwitserse collega’s vertelde dat ik ze na 2 jaar ging verlaten vonden ze dat erg jammer en vroegen ze of ik echt niet langer wilde blijven. Dit vond ik natuurlijk heel leuk om te horen. Ik heb een geweldige tijd gehad in Zwitserland, en had het absoluut niet willen missen! Inmiddels ben ik wel toe aan weer een nieuwe uitdaging. Ook vind ik het na 2 jaar in het buitenland gewerkt te hebben, fijn om weer dichterbij mijn familie te zijn.

Voordat je begint met het ‘echte leven’, raad ik zeker aan om te gaan werken in het buitenland. Het verbreedt je kennis in elk opzicht en je maakt veel nieuwe vrienden!’’

De werkzaamheden in het Zwitserse ziekenhuis waar ik gewerkt heb, zijn grotendeels gelijk aan die in Nederland. Wat ik wel ervaren heb als groot verschil, is dat het verschil tussen MBO en HBO veel kleiner is dan in Nederland. In Zwitserland zijn er een stuk minder HBO’ers dan in Nederland.

Dingen waar ik vooraf tegenop keek:

De taal, de andere cultuur, en de afstand tussen je familie en vrienden. Dit is me allemaal reuze mee gevallen en ik ben erg snel over deze drempels heen gestapt.

De taal: het Zwitser-Duits. Zelf kan ik het niet spreken, maar inmiddels maar als ik in de supermarkt sta begrijp ik goed wat ze zeggen. Het Zwitser-Duits pak je op die manier snel op. Collega’s praten tegen accentloos Duits tegen mij waardoor er nooit een kloof ontstaat.

Ik werd gastvrij ontvangen waardoor ik minder aan mijn familie en vrienden dacht, er was altijd wat te doen in het huis. Wat ik wel moeilijk vond, is als ik bijvoorbeeld familie belde tijdens verjaardagen, ik iedereen op de achtergrond hoorde kletsen.

 

‘’Ik hou enorm van reizen en nu heb ik dit kunnen combineren met mijn werk.’’

Ik raad het echt iedereen aan om dit avontuur aan te gaan. Werken in het buitenland is een enorm spannend, maar vooral een enorm gaaf avontuur. Je moet vooral niet bang zijn om het avontuur aan te gaan!

En de drempels waar je vooraf tegenop kijkt, vallen vaak achteraf reuze mee!

 

– Jessica van Kwawegen, december 2016

Een andere omgeving, betere arbeidsvoorwaarden en een warm welkom. Doe kennis en ervaring op, begin met werken als verpleegkundige in Zwitserland!

Voor al uw vragen kunt u contact opnemen met:

Nina Pahlplatz

Senior recruiter / consultant
Share This