Geëmigreerd naar Zwitserland en nooit spijt gehad!

Mijn naam is Corinna Betting, ik ben 25 jaar oud en een verpleegkundige. Ik ben in september 2015 succesvol geslaagd voor mijn examens in Duitsland en kon mijn met opgedane kennis starten op de intensive care-afdeling van een Duits ziekenhuis. De werkomgeving van de zorg is gevarieerd en belangrijk, maar de arbeidsomstandigheden zijn vaak niet optimaal. Helaas gold dit ook voor mijn werk in Duitsland. Acuut personeelstekort, te groot werkgebied in een te korte tijdsbestek. Om de ruimte te hebben om alle taken uit te voeren en toch voldoende aandacht aan patiënten te geven. Eveneens is het stressniveau erg hoog en wordt de herstelfase nauwelijks gegeven. De onvrede en de spanning tussen de collega’s was duidelijk voelbaar.

In het begin was het gewoon enthousiasme

Na ongeveer een jaar werkzaam te zijn, werd het management van de intensive care opnieuw bemand. Onze nieuwe collega werkte eerder al 15 jaar in de Zwitserse gezondheidszorg en bracht vele nieuwe ideeën en suggesties voor verbetering met zich mee. Ik werd nieuwsgierig en raakte geïnteresseerd in Zwitserland. De vele fascinerende verslagen van de medewerker hebben me snel enthousiast gemaakt voor het land. Vooral omdat niet alleen de werkomstandigheden zeer goed zijn, maar ook de recreatieve mogelijkheden van grote waarde zijn.

Gekwalificeerde verpleegkundige in Zürich

Uiteindelijk, in november 2016, solliciteerde ik als een gekwalificeerde verpleegkundige in Zürich. Het volledige aanvraag-proces ging soepeltjes. Al na een voorproef-dag in december tekende ik een maand later mijn vast dienstverband. Daarmee begon een spannende fase, omdat ik al in april aan een nieuwe baan in het buitenland zou beginnen.

Eindelijk is het zover

Uiteindelijk ben ik in maart 2017 naar Zwitserland geëmigreerd. Toen ik nog in Duitsland was, ik bezig met het zoeken naar woningen. Ik heb echter snel geleerd dat dit deel moeilijker bleek te zijn. Dus heb Ik eerst besloten om bij een gastgezin te gaan wonen. Internet-platforms bieden hierbij verschillende mogelijkheden.

Mijn gastgezin

Of het nu gaat om het omgaan met autoriteiten, aanbevelingen voor zorgverzekeraars, banken, mobiele serviceproviders of huisvesting zoeken. Het gastgezin heeft me vrolijk ontvangen en stond altijd aan mijn zijde met hulp en advies. Het gastgezin ondersteunde me ook met een privé-taalcursus in “Schwitzerdütsch” en een kennismaking met de Zwitserse cultuur. Daardoor is het nieuwe begin veel gemakkelijker voor mij geweest en ik ben deze lieve mensen vandaag heel dankbaar!

Nieuwe vrienden gemaakt

Slechts twee maanden later kon ik naar de slaapzaal van het ziekenhuis in Zürich verhuizen. Daar heb ik veel aardige mensen ontmoet en echte vrienden gemaakt. Samen brachten we onze vrije tijd vaak door in de prachtige natuurlijke landschappen. Het Zwitserse nachtleven is ook interessant, maar ik breng de rustige minuten liever door in de bergen tijdens het wandelen of skiën. Ondertussen heb ik mijn eigen appartement, maar de vrienden zijn gebleven.

De nieuwe werkplek

Vanaf de eerste dag werd ik warm ontvangen in het team. Aanvankelijk zijn de Zwitsers erg terughoudend. Maar na een korte tijd merkte ik hoe aardig en voorkomend zij zijn. Er is een evenwichtige, vrolijke werksfeer. Betrouwbaarheid, werkbereidheid en teamwork zijn de essentiële kenmerken die elke medewerker zou moeten hebben. Dit schept de basis voor een tevreden team en goed functionerende werkprocessen. De collega’s behandelen elkaar heel respectvol en zijn behulpzaam.

Arbeidsomstandigheden in de Zwitserse gezondheidszorg

In tegenstelling tot Duitsland heeft Zwitserland veel geavanceerdere arbeidsomstandigheden te bieden. Afgezien van de duidelijk betere betaling, is Zwitserland ook beter op het gebied van personeel. De reputatie en erkenning van een gekwalificeerde verpleegkundige is hier verschillend. De communicatie met de verantwoordelijke artsen is altijd op ooghoogte en er is geen spoor van een hiërarchie tussen arts en verpleegkundige. Je moet complexere taken voltooien, een veel grotere keuzevrijheid en dus meer verantwoordelijkheid, waardoor de waardering van een verpleegkundige des te groter wordt.

Het werk is erg leuk en je bent tevreden en ontspannen in de na-uren. Bovendien zet Zwitserland zich in voor permanente educatie en training. Het aanbod om verder te ontwikkelen en nieuwe dingen te leren is hier erg belangrijk en is gewenst. Zo worden permanente educatie en training bevorderd en ondersteund door de werkgever.

Veelzijdige recreatieve mogelijkheden

De recreatieve activiteiten zijn spannend en opwindend. Ik houd persoonlijk van de bergen en voel mij daar goed. In korte tijd kan je prachtige steden of prachtige landschappen bereiken. Duitssprekend Zwitserland met zijn schilderachtige bergpanorama’s, West-Zwitserland, een beetje vlakkere en meer landelijke maar met prachtige wijngaarden en natuurlijk Ticino. Als je eenmaal de Gotthard-tunnel hebt verlaten, ben je aangekomen in Ticino en mentaal in Italië.

Ik heb geen seconde spijt!

Natuurlijk heb ik soms wel heimwee. Dan loop ik naar een van de prachtige meren met een ongelooflijk bergpanorama, dat keer op keer indruk op me maakt. Door de zeer geavanceerde technologie van de verschillende media wordt het contact met het gezin nooit onderbroken. Mijn heimwee wordt dus kleiner en de verwachting van de volgende reünie wordt nog groter. Ik ben blij dat ik deze stap heb gezet en er geen seconde spijt van heb!

Share This