Vaderschapsverlof

In meer dan 90 landen in de wereld krijgen vaders geen betaald vaderschapsverlof. Dat is dus meerendeel van de vaders wereldwijd.  We weten allemaal hoe belangrijk het is dat vrouwen betaald verlof krijgen. Maar uit onderzoek van Unicef is het ook belangrijk dat interactie tussen vader en kind een bijdrage kan leveren aan de gezondheid en sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.

Vaderschapsverlof is daarnaast niet alleen goed voor de kinderen, maar ook aan nieuwe moeders. Vrouwen hebben hierdoor tijd om te herstellen van zwangerschap en bevalling. Het verhoogt ook de werkgelegenheid voor vrouwen omdat moeders eerder naar het werk kunnen terugkeren. En vaders die vroeg voor hun kinderen zorgen, blijven meer betrokken bij het leven van hun kinderen als ze ouder worden blijkt uit de analyse van Unicef. 

In Nederland

Volgens Rijksoverheid krijg je in Nederland 2 dagen betaald verlof opnemen als vader en kan je er nog drie opnemen, maar deze hoeven niet altijd betaald te zijn. Het kabinet wil in de toekomst het betaalde verlof uitbreiden naar 5 dagen met daarna nog aanvullend verlof van 5 weken. Tijdens dat verlof ontvangt de vader een uitkering. 

Dat is in ieder geval al een verbetering en nu hopen dat in de rest van de wereld er ook betaald vaderschapsverlof doorgevoerd gaat worden!