Het is al weer even de maand oktober. En misschien hebben jullie al wat feestjes gehad, maar over een paar dagen mag dan echt Halloween gevierd worden. Ook al is Halloween oorspronkelijk geen feestdag in Nederland, wordt het wel steeds vaker gevierd. De enge outfits worden aangetrokken en de oude horrorfilms worden ook weer tevoorschijn gehaald. Om dan in deze sferen te blijven hebben wij nog wat horrorverhalen op een rijtje gezet. Namelijk een aantal moordlustige zorg professionals. 

Top 5 moordlustige zorg medewerkers

05

Michael Swango

Swango begon bij de Southern School School of Medicine in Zuid-Illinois. Vanaf daar werd hij een chirurgische stagiaire bij de staat Ohio, waar zijn moorden blijkbaar begonnen in de vroege tot midden van de jaren 1980. Zijn collega’s hadden al snel door dat Swango wel een bizar hoog aantal doodgevallen had. Maar het moest wel bewezen kunnen worden, en na het onderzoek werd hij toch onschuldig verklaard. 

Ookal was hij onschuldig verklaard, mocht hij niet meer als chirurg aan de slag. In plaats daarvan ging hij aan de slag als medische noodmedewerker bij de ambulance. Dit keer waren niet de patiënten de pineut maar zijn collega’s. Hij vergiftigde zijn collega’s via eten of drinken. Hiervoor was hij gearresteerd en kreeg 5 jaar gevangenisstraf. Na deze straf vergiftigde hij ook weer zijn vriendin, Kristen Kinney. En kreeg het voor elkaar weer bij een zorginstelling te kunnen werken waar weer mysterieus zijn patiënten overleden. Uiteindelijk is hij nog een keer opgepakt en heeft toen levenslang gekregen. 

04

Thomas Neill Cream

Thomas Neill Cream was de belichaming van de sociopathische crimineel. Hij was een dief, brandstichter, inbreker, beoefenaar van illegale abortussen en een moordenaar. En hij was toevallig ook een arts. Velen hebben gespeculeerd dat hij verantwoordelijk was voor de moorden op Jack the Ripper, omdat Cream rond dezelfde tijd werd gedood. Er werd echter gedacht dat hij in de gevangenis zat toen veel van de Ripper-moorden plaatsvonden. 

Thomas heeft alleen vrouwen gedood. Hij gebruikte hiervoor gif, wat heel anders was dan de brutale, bloederige aard van de Ripper-moorden. Hoewel Cream expres pauzes nam tussen zijn moorden, werd hij veroordeeld nadat het lichaam van een ex-patiënt was opgegraven voor analyse. Strychnine vergiftiging werd gevonden. Maar dit hield hem niet tegen. Hoewel hij een levenslange gevangenisstraf kreeg, werd hij vrijgelaten op goed gedrag. En was hij weer vrij om te moorden. Cream werd uiteindelijk opgehangen voor zijn misdaden.

03

Harold Shipman

Harold Shipman, ogend als een zachtaardige Britse arts, deed vaak huisbezoeken. Op deze manier was hij in staat om zijn ​​moorden voort te zetten die resulteerde in meer dan 200 doden. Een van de hoogste cijfers in de geschiedenis van seriemoordenaars. 

In zijn begin jaren als moordenaar werd Shipman door de politie onderzocht. Maar hun onderzoek liet geen kwaad doen zien en hij mocht zijn praktijken voortzetten. Shipman gebruikte diamorfine, een waanzinnig sterke pijnstiller, om mensen te vermoorden. Hij zou het middel intraveneus toedienen en de patiënt doden met een overdosis. Hij was een “zachtaardige” sadist die liever zijn patiënten stilletjes doodde in plaats van zich te verdiepen in bloed en ingewanden. In totaal eiste Shipman minstens 215 levens voordat hij veroordeeld werd voor 15 moorden. 

02

Donald Harvey

Donald Harvey leek een zorgzame, lieve verpleegkundige die in verschillende ziekenhuizen werkte. Maar onder zijn meelevende uitstraling loerde een angstaanjagend monster met een actieve haat voor zijn patiënten. Harvey had veel methoden om zijn slachtoffers te doden. Hij zou de katheters te ver in hen brengen, hen met kussens verstikken, ze vergiftigen met cyanide en nog veel meer. 

In een langdurige bekentenis gaf hij toe 87 moorden te hebben gepleegd. Er wordt echter meer gedacht omdat moordenaars vaak terughoudend zijn bij het onthullen van de ware hoeveelheid doden die ze hebben veroorzaakt. Hoewel Harvey meerdere levenslange straffen kreeg, werden ze afgekapt toen hij door een medegevangene dodelijk in de gevangenis werd geslagen.

01

Niels Hoegel

In februari 2015 werd de Duitse verpleegster Niels Hoegel gevangen gezet voor twee moorden en verschillende poging tot moord in het ziekenhuis van Delmenhorst. Hij injecteerde zijn patiënten met een cardiovasculair medicijn om een ​​medisch noodgeval te creëren, en stapte vervolgens in om hen op het laatste moment te reanimeren. Hoegel was actief tussen 1999 en 2005. 

Een nieuwe aanklacht werd ingediend tegen Hoegel in januari 2018, waarbij hij hem beschuldigde van het doden van 97 extra patiënten in de loop van de jaren. Zijn exacte aantal slachtoffers was moeilijk te bepalen vanwege een gebrek aan concreet bewijs dat hem verbond met verdachte sterfgevallen in de ziekenhuizen waar hij werkzaam was.