Het is weer tijd om aan het werk te gaan en ook de goede voornemens gaan van start. Een van de meest voorkomende goede voornemens zijn meer sporten en gezonder eten, ook wel wat kilootjes afvallen. Om iedereen nog even extra te motiveren deze eerste week hebben we het vandaag over het gevaar van obesitas. 

Schadelijk voor de lever

Obesitas is geen grap. Veel mensen met overgewicht, inclusief kinderen, zullen ernstige, soms onherstelbare schade aan hun lever ontwikkelen. Zo is er een onderzoek gedaan, gepubliceerd in de Journal of Pediatrics, van Columbia University. Wat de onderzoekers vonden, is dat gewichtstoename bij kinderen een negatieve invloed heeft op de levergezondheid bij kinderen vanaf acht jaar. Een grotere taille-omtrek op de leeftijd van 3 verhoogt de kans dat deze jonge kinderen op 8-jarige leeftijd vroege indicatoren van niet-alcoholvervetting hebben (NAFLD). Dit overtollige vet in de lever veroorzaakt ontstekingen in de lever, die bij bepaalde patiënten een verhoogd risico op geavanceerde leverziekte en cirrose (littekenvorming van de lever) veroorzaken. 

Ongeveer tweeënveertig miljoen kinderen van vier jaar en ouder hadden ook overgewicht of obesitas.3. Sinds 1980 zijn de percentages zwaarlijvigheid verdrievoudigd in de jeugd van twee tot negentien jaar, terwijl het aantal zwaarlijvige zes- tot elfjarigen is verdubbeld, en zwaarlijvige tieners verviervoudigden van 5 tot 20 procent. 

Ooit beschouwd als een probleem dat alleen geldt voor landen met een hoog inkomen, neemt overgewicht tegenwoordig toe in gebieden met een laag en middelhoog inkomen van de wereld. In feite rapporteert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat wereldwijd, overgewicht en obesitas nu meer sterfgevallen veroorzaken dan ondergewicht.

Nu is het waar dat de lever in staat is zichzelf te regenereren. In de zeer vroege stadia van littekens is er het potentieel om een ​​deel van de schade terug te draaien. Maar wanneer het wordt onderworpen aan een destructieve, voortdurende, vicieuze cirkel van schade-regeneratie-schade-regeneratie, begint het onomkeerbaar littekenweefsel te ontwikkelen. Uiteindelijk leidt dat tot de ontwikkeling van cirrose (littekenweefsel in de lever).