Velen zien er tegenop; het sollicitatieproces… Terwijl het vaak een ontzettend fijn gesprek kan zijn. Als je je maar goed voorbereid. Maar wat hoort er precies bij het sollicitatieproces? Het proces heeft drie onderdelen: het maken van een CV, het opstellen van een sollicitatiebrief en het houden van een sollicitatiegesprek. In deze blog staan de beste tips om het solliciteren zo soepel mogelijk te laten verlopen.

CV

Als eerste stel je een Curriculum Vitae, ofwel CV op. De eerste impressie is ontzettend belangrijk. Je zult namelijk geen tweede kans krijgen. Een paar algemene onderdelen dienen in je CV te staan. Zo moeten je voor- en achternaam, geboortedatum, adres en telefoonnummer in je CV naar voren komen. Schrijf vervolgens een kort stukje over over jezelf. Stel jezelf voor in een persoonlijk stukje van vijf tot tien regels. Zorg dat je introductie aansluit op de vacature. Bij sommige functies is het noodzakelijk om communicatief sterk te zijn, bij andere dien je zelfstandig te kunnen werken. Daarom is het slim om eerst even goed de vacature door te lezen.

Daarnaast dient jouw werkervaring in je CV naar voren komen. Laat ook je werkervaring aansluiten op de vacature. Voor een baan in de zorg is het bezorgen van de ochtendkrant niet relevant, maar opgedane vrijwilligerswerk wel. Ook opleidingen zijn in je CV te vinden, beginnend met je middelbareschooldiploma. Relevante cursussen en vaardigheden is een pluspunt voor op je CV. Denk er als laatste aan dat de werkgever een foto beter zal onthouden dan een stukje tekst. Solliciteer je voor een informele functie? Kies dan voor het maken van een creatieve CV d.m.v. een template. Zo kun jij je onderscheiden van andere kandidaten.

Sollicitatiebrief

In je sollicitatiebrief krijg je nogmaals de kans om jezelf te onderscheiden van de andere sollicitanten. In deze sollicitatiebrief geef jij aan waarom je de functie goed zou kunnen bekleden en waarom je bij de organisatie past. Echter, hou het wel reëel en eerlijk, want een recruiter prikt zo door een leugentje heen.

De sollicitatiebrief zou je kunnen beginnen met een quote die jou typeert. Zo is het ijs gebroken en heb je de aandacht van de lezer. Zorg wederom dat je je goed hebt ingelezen in het bedrijf, voordat je begint met het opstellen van de sollicitatiebrief. Weet jij zeker dat je in de visie past? Vertel waarom. Wat zijn de toekomstplannen van het bedrijf? Maak duidelijk dat jij perfect in die toekomstplannen past. Let er wel op dat je CV en sollicitatiebrief geen opsomming van elkaar zijn.

Sollicitatiegesprek

Nu gaat het dan echt beginnen, maar hoe kleed je je? Kijk wederom naar de organisatie. Bij een formeel bedrijf kleed je je netjes en bij een informeel bedrijf zal een jeans met een trui volstaan. Bedenk sterke eigenschappen die passen bij de functie. Daarentegen zal helaas ook naar minder goede kwaliteiten van jou worden gevraagd. Geef aan hoe je aan je zwakke eigenschappen gaat werken. Aan het eind van het sollicitatiegesprek wordt vaak de vraag gesteld of je nog vragen hebt. Om geïnteresseerd en voorbereid over te komen kun je antwoorden met, bijvoorbeeld: “hoe ziet een werkdag van [functie] eruit?”.

Met de bovenstaande tips voor je CV, brief en sollicitatiegesprek zal het helemaal goed komen met jouw sollicitatie. Let er wel op dat je je goed voorbereid, maar niet extreem goed. Het moet wel een natuurlijk gesprek worden.