De wereld veranderd constant. Alles gaat sneller, beter, groter, noem het maar op. Zo gebeurt dat ook in de wereld van de zorg. Mensen die onderzoek doen, technologieën die verbetert worden en nieuwe technieken die toegepast kunnen worden. Ook in 2018 zullen er weer een boel zorg innovaties zijn. Daarom hebben wij voor jullie een aantal spectaculaire innovaties op een rijtje gezet.

Zorg innovaties 2018

01

Slimme inhalators

Geïnhaleerde corticosteroïden en bronchodilatatoren zijn de hoeksteen behandelingen voor astma. De eerste medicatie helpt de ontsteking onder controle te houden, terwijl de tweede zorgt voor onmiddellijke verlichting wanneer de symptomen flair worden. Inhalatoren zijn efficiënt als ze correct worden gebruikt, maar tot 94 procent van de mensen die ze gebruiken, doet dit niet op de juiste manier. Voer slimme inhalatietoestellen met Bluetooth in. Deze apparaten zijn ontworpen om het gebruik van de inhalator te detecteren, patiënten eraan te herinneren hun medicatie te gebruiken, een goed gebruik van het apparaat aan te moedigen en gegevens te verzamelen over het inhalator gebruik van een patiënt die de zorg kunnen helpen. Telkens wanneer de inhalator wordt gebruikt, registreert het de datum, de tijd, de plaats en of de dosis correct is toegediend.

02

Teletherapie

Smartphone-apps en chatbots wakkeren de therapiescene aan, maar het is een andere technologie die de behandeling van de geestelijke gezondheid daadwerkelijk terug kan brengen naar een mens-tot-mens interactie. Teletherapie is waarschijnlijk de belangrijkste technologische ontwikkeling voor geestelijke gezondheid. Naarmate de samenleving meer evolueert over de rol van geestelijke gezondheidszorg in de algehele zorg, des te groter de vraag zal zijn naar therapeuten en psychiaters. In bijna alle opzichten is teletherapie hetzelfde als traditionele therapie. Je zit nog steeds oog in oog met een beoefenaar en jullie praten samen. Maar in plaats van een bank en een stoel, gebruik je Skype en FaceTime. 

03

Elektronische huid

In februari van dit jaar onthulde een onderzoeksteam van de universiteit van Tokio die de vitale functies van het lichaam kan aflezen en ze kan weergeven op een dun plastic materiaal dat over je huid wordt gelegd. Het display bestaat uit 16 bij 24 micro-LED’s en kan worden gebruikt om je hartslag te lezen. De informatie kan ook worden bekeken op je smart-apparaat of rechtstreeks worden verzonden naar een medische professional.