Confederatio Helvetica

Zwitserland

Hoofdstad

Bern

Tijdzone

GMT -1

Oppervlakte km²

41.285

Landnummer

+41

Bestuurlijk gezien is zwitserland een federale republiek bestaande uit 26 kantons. Elk kanton heeft zijn eigen grondwet, parlement (veel eenkamerparlementen van 58 tot 200 zetels), regering en rechtbanken. Zwitserland heeft officieel geen hoofdstad, maar Bern vervult in de praktijk die rol en wordt officieel aangeduid als ‘bondsstad’. Het is ook de plaats waar de bondsregering zetelt sinds het ontstaan van de federale staat.

Inwoners (2014)

8.236.600

Kantons

26

Officiële talen

4

Valuta

CHF

Uitgelichte vacatures in Zwitserland

Ergotherapeut

Diverse locaties, Zwitserland

Anesthesiemedewerker

Bern, Zwitserland

Traineeship Verpleegkundige

Diverse locaties, Zwitserland

Traineeship Anesthesiemedewerker

Diverse locaties, Zwitserland

Traineeship Operatieassistent

Diverse locaties, Zwitserland

Spoedeisende hulp verpleegkundige

Diverse locaties, Zwitserland

Staat jouw droombaan hier niet tussen?

Geen probleem! We hebben nog meer! Check al onze vacatures.


Algemene informatie

Geschiedenis

Zwitserland is bestuurlijk gezien een federale republiek bestaande uit 26 kantons. Elk kanton heeft zijn eigen grondwet, parlement (veel eenkamerparlementen van 58 tot 200 zetels), regering en rechtbanken. Zwitserland heeft officieel geen hoofdstad, maar Bern vervult in de praktijk die rol en wordt officieel aangeduid als ‘bondsstad’. Het is ook de plaats waar de bondsregering zetelt sinds het ontstaan van de federale staat.

Zwitserland ontstond op 1 augustus 1291, toen de oerkantons – Uri, Schwyz en Unterwalden – van het Heilige Roomse Rijk een confederatie stichtten, om hun onafhankelijkheid ten opzichte van de Habsburgse vorsten te verkrijgen en te bewaren. Hun onafhankelijkheid werd bewerkstelligd door Johann Rudolf Wettstein en pas erkend bij de Vrede van Westfalen in 1648, die ook een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog en de Dertigjarige Oorlog. Na verloop van tijd sloten ook andere

 kantons zich bij hen aan. De Zwitserse Confederatie bestond uit een bonte mengeling van staten, die al dan niet met hun vazalstaten (Wallis, bijvoorbeeld, was een vazalstaat van Bern) bij de confederatie hoorden. In 1848 werd na een kleine godsdienstoorlog (de laatste van in totaal vijf godsdienstoorlogen) tussen katholieken en protestanten de staat definitief omgevormd tot een bondsstaat. Tijdens de beide wereldoorlogen bleef Zwitserland neutraal.

Inwoners 2014

Kantons

Officiele hoofdtalen

Bern

(Hoofdstad zwitserland)


Algemene informatie

Taal & Bevolking

Zwitserland is geen natiestaat, er bestaat geen ‘Zwitserse etniciteit’.

In plaats daarvan is er een samenleving van in hoofdzaak vier inheemse etnische groepen:

  • Zwitserduitsers(69%)
  • Romandiërs (19%)
  • Italiaans-Zwitsers (11%)
  • Reto-Romanen (1%)

In Zwitserland wonen ruim 30.000 Nederlanders. Zwitserland kent vier officiële talen:

  • Duits (69%)
  • Frans (21%)
  • Italiaans (9%)
  • Reto-Romaans (1%)
In de ziekenhuizen waar wij mee samenwerken is de voer- taal voornamelijk Duits. De minimale vereiste is een certificaat op B2 niveau Duits. De voorkeur gaat uit naar C1 niveau.
Voor tips betreffende taalscholen zie veel gestelde vragen.

BNP per hoofd Nederland

BNP per hoofd Zwitserland


Algemene informatie

Economie

Zwitserland heeft een moderne economie. De focus ligt op de financiele dienstverlening, de chemische en farmaceutische industrie, de fabricage van machines en precisieinstru-menten, de levensmiddel-enindustrie en het toerisme.

Het land geldt als een aantrekkelijke vestigings- plaats voor buitenlandse onderne-mingen, vanwege de hoge levenskwaliteit, het stabiele po- litieke klimaat en de relatief lage belastingen. Corruptie, diefstal en misdaad komen zeer weinig voor in Zwitserland.

Het grootste voedingsmiddelen-bedrijf in de wereld, Nestlé, is Zwitsers. Een bijzondere ver- melding verdient de Jura, waar de horlogeindustrie en medische technologie belangrijke sectoren zijn. Rolex is een bekende en grote horloge-fabrikant in Biel/ Bienne, maar het westen van Zwitserland kent daarnaast vele exclusieve horlogewerkplaatsen. Het zomertoerisme bestaande uit onder andere wandelaars, motorrijders en bergbeklimmers en vooral de wintersport naar de vele skigebieden zijn belangrijke sectoren in de Zwitserse Alpen.

Zwitserse gezondheidszorg

Algemene informatie

Huidige pagina

Arbeidsvoorwaarden

Erkenningen Zwitserland

Verblijfs-vergunning

Financiën & verzekering

Kinderen & familie

Wonen & werken

Cultuur en leven

Zwitserland Artikelen

Veelgestelde vragen

Moeten er documenten vertaald worden?

Voor de erkenning moet uw Nederlandse diploma vertaald worden in het Duits door een beëdigd vertaler. Om de kwaliteit van de vertalingen te garanderen en te zorgen dat u niet teveel betaalt is Korint een samenwerking aangegaan met een gerenommeerd medisch vertaalbureau.

Is mijn duitse taalkennis voldoende?

Voor een sollicitatiegesprek hoeft uw beheersing van de Duitse taal niet vloeiend te zijn. Een medewerker van Koraal (Schweiz) AG kan bij dit gesprek aanwezig en kan als tolk optreden. Wanneer u gaat werken in Zwitserland dient u de Duitse taal op minimaal B2 niveau te beheersen. Hieronder vindt u een aantal bedrijven en instituten die u kunnen helpen uw kennis van de Duitse taal te verbeteren.

https://www.daad.de
http://www.neueschule.de/
http://www.goethe.de/ins/nl/nl/ams.html
http://www.academie-aan-de-angstel.nl
http://duitstalenbureau.nl

Om uw huidig taalniveau te testen, verwijzen wij u naar:
http://apps.klubschule.ch/etest/sprachtest.aspx?language=de

Mag ik met mijn Nederlandse auto/rijbewijs in Zwitserland rijden?

U mag een jaar lang met een buitenlands rijbewijs/kenteken in Zwitserland rijden. Na dit jaar dient u, mits u in Zwitserland woonachtig bent, een Zwitsers rijbewijs aanvragen. U moet uw auto wel direct aanmelden bij het Zollamt.

Belastingdienst Nederland bij emigratie?

Vanaf het moment dat u in Zwitserland woont en werkt betaalt u belasting in Zwitserland. Voor de Belastingdienst in Nederland dient u over het jaar waarin u emigreert een speciaal belastingformulier in te vullen, het zogenaamde M-biljet.

Contact

Nina Pahlplatz

Senior recruiter / consultant
Share This